Home » Kewangan » Bollinger Bands – Cara Menggunakannya untuk Menjana Keuntungan Besar

Bollinger Bands – Cara Menggunakannya untuk Menjana Keuntungan Besar

vm_meletop August 25, 2021

Bollinger band akan membantu anda untuk meramalkan pergerakan tren yang besar, bertindak terhadap pembalikan trend besar dan akhirnya, kedudukan perdagangan masa dengan ketepatan yang lebih besar untuk keuntungan yang lebih besar.

Di sini kami menghubungkan band Bollinger dengan pasaran mata wang (kerana inilah yang paling berguna) – tetapi ia berguna di semua pasaran kewangan.

Apa itu Bollinger Bands?

Dibangunkan oleh John Bollinger, band Bollinger adalah band volatility yang dilukis di sekitar purata bergerak sederhana.

Anda mengira jalur Bollinger menggunakan sisihan piawai harga dalam tempoh yang sama dengan purata bergerak dan diplotkan sebagai garis di atas dan di bawah purata bergerak.

Oleh kerana rata-rata bergerak secara tradisional digunakan untuk mengenal pasti trend yang mendasari, band Bollinger menggabungkan ini dengan turun naik pasaran individu (atau sisihan piawai) – untuk merancang sampul perdagangan.

Jarak antara jalur Bollinger atas dan bawah mencerminkan turun naik pasaran yang diperdagangkan.

Oleh kerana harga memaksa diri menjauh dari purata jangka panjang, sisihan piawai meningkat – dan dengan itu jalur akan berubah-ubah dalam jumlah yang berbeza-beza, jauh dari rata-rata.

Mengapa Bollinger Bands Berfungsi

Di mana-mana pasaran, nilai mata wang yang diperdagangkan cenderung meningkat perlahan dalam jangka masa panjang.

Harga mungkin melonjak jangka pendek, tetapi biasanya akan turun ke purata bergerak jangka panjang (jalur tengah) – yang mewakili nilai realistik.

Oleh itu, turun naik jalur luar memberi kita petunjuk bagaimana harga turun naik – dan seberapa jauh harga dari nilai jangka panjang.

Sebilangan besar kenaikan harga disebabkan oleh psikologi peniaga, seperti latar belakang penawaran dan permintaan – dan senario ini tercermin dalam konsep band Bollinger.

Mengapa Bollinger Bands begitu berguna?

Bollinger band melakukan tiga fungsi utama untuk peniaga:

1. Menemui Breakout dan Trend Baru

Pasaran bergerak di antara julat perdagangan turun naik rendah, ke pergerakan tren turun naik yang tinggi.

Apabila pasaran membuat perdagangan dalam jarak yang sempit, pita Bollinger akan menyempit bersama dan ini menunjukkan pasaran dengan turun naik yang sangat rendah – namun ini adalah peringatan bahawa pergerakan tren turun naik yang tinggi kemungkinan akan diikuti.

Apabila harga pecah di atas atau di bawah jalur atas atau bawah, ini merupakan petunjuk bahawa penembusan dan tren akan berkembang – pedagang kemudian akan mengambil posisi ke arah pelarian, dan berusaha menaikkan tren.

2. Tahap Kemasukan Masa dalam Trend

Kita semua tahu trend mata wang jangka panjang berlangsung selama berbulan-bulan atau bertahun-tahun – tetapi kita perlu masuk pada tahap risiko / ganjaran terbaik.

Bollinger band akan membantu anda mengikut trend dan masa kemasukan anda.

Yang anda buat hanyalah menonton penurunan ke arah band tengah – dan masuk ke arah arah aliran – sungguh sesederhana itu!

Untuk menentukan masa penyertaan anda dengan ketepatan yang lebih besar, dan saring jeda “salah”, kami mengesyorkan menggunakan penunjuk momentum – seperti stokastik, untuk mengesahkan langkah tersebut.

3. Pembalikan Spot Spot

Apabila harga menyentuh bahagian atas band, penjualan dihasilkan, dan harga akan kembali menjadi rata-rata, atau band rata-rata bergerak tengah.

Sekiranya harga menyentuh bahagian bawah band, pedagang boleh membeli mata wang, dengan anggapan bahawa ia dijual berlebihan, dan akan kembali ke arah atas band.

Jarak, atau lebar jalur, bergantung pada turun naik pasaran, tetapi memberi peniaga petunjuk yang jelas tentang ke mana harga akan pergi, dan kapan harus masuk.

Hati-hati!

Pita Bollinger adalah alat yang berguna – tetapi perlu digabungkan dengan penunjuk lain, seperti mana-mana penunjuk tunggal, ia tidak boleh digunakan secara terpisah.

Kami secara peribadi merasakan band Bollinger harus digunakan dengan grafik dasar, untuk mendapatkan gambaran besar – dan penunjuk masa terbaik adalah stokastik seperti yang dinyatakan, untuk menyaring isyarat “palsu”

Leave a Comment