in

Google belanja RM4.6 billion untuk teknologi kereta pandu sendiri


Menurut pakar-pakar IT, syarikat kenderaan pada masa hadapan bukan lagi terdiri dari jenama-jenama lazim seperti Toyota, Honda, Volkswagen, Mercedes-Benz, Modenas dan lain-lain tetapi jenama kenderaan di masa itu ialah dari jenama Google, Intel, Baidu, Apple dan Bosch serta sebagainya.

Jika syarikat tech tersebut membuat kereta, pastinya ia adalah kenderaan pandu sendiri dan ia juga menandakan berakhirnya evolusi kenderaan yang memberikan kepuasan kerana kita tidak boleh lagi mengawal kenderaan itu.

Google contohnya sangat serius dalam projek ini dan ia telah membelanjakan sekurang-kurangnya RM4.6 billion dalam kajian teknologi kereta pandu sendiri.

intel car

 

Sebenarnya, itu tidak begitu mengejutkan kerana Intel, pembuat chip pemproses terkemuka di dunia, telah melabur sebanyak RM63 billion kepada syarikat Mobileye untuk menghasilkan teknologi yang sama.

Mungkin syarikat-syarikat pakar IT negara di Cyberjaya dan juga di agensi-agensi seperti MIMOS yang hebat itu boleh menghasilkan projek-projek kereta pandu sendiri yang boleh digunakan pula pada kereta-kereta lakaran komputer mereka? 

 

 Sumber > Careta.my

Leave a Reply

Loading…

Komen

Komen

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

‘Mati Syahid?’, Naz Rahman Berang Dengan Kenyataan Pengetua Tahfiz

Fathia Latiff Menari Seksi, Tunjuk Aset ?