in

‘Dia Bukan Ayahanda’ – Jangan Kaitan Boy Iman dengan PEKIDA

Dua hari lalu, polis telah menahan Pengarah Urusan DBI Properties Datuk Nuruliman A Rahman atau lebih dikenali sebagai Boy Iman bagi membantu siasatan penipuan jualan rumah berjumlah RM6.2 juta. Beliau kemudian dibebaskan namun ditahan semula untuk membantu siasatan lanjut.

Susulan kes ini, ramai yang mengaitkannya dengan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (PEKIDA) kerana Boy Iman pernah mengaku dirinya ‘ayahanda’. Ini respon Pengerusi Perhubungan PEKIDA, Rohaida Roslan.

Foto Kredit : My Metro

Menurut laporan My Metro, Boy Iman ditahan reman selama dua hari bagi membantu siasatan kes. Suspek dilihat dibawa ke mahkamah dengan tangan bergari dan dipeluk erat anggota polis kira-kira 9 pagi tadi. Perintah tahanan reman itu dikeluarkan Penolong Pendaftar Mahkamah Majistret Muar, Nor’ Iza Mohamed.

Sementara itu, Pengerusi Perhubungan PEKIDA Wilayah Persekutuan merangkap Ahli Majlis Tertinggi PEKIDA Malaysia, Rohaida Roslan tidak mahu Boy Iman dikaitkan dengan pertubuhan itu kerana dia tidak pernah diiktiraf sebagai ayahanda seperti yang digembar gemburkan.

Boy Iman tak pernah diiktiraf sebagai ayahanda Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (PEKIDA). Jadi, kami harap orang ramai jangan kaitkan dengan PEKIDA

Ketika serbuan polis Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, mereka merampas pelbagai sijil termasuklah watikah pelantikan Boy Iman sebagai Ayahanda di Cheras.

Gelaran ayahanda bukan diberi secara sebarangan dan dalam PEKIDA sendiri, hanya dua individu yang berhak memberi gelaran ini kepada seseorang iaitu Presiden PEKIDA Malaysia, Jamaludin Yusof dan Pengerusi Pekida Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Roslan Dahaman

Rohaida berkata, gelaran ayahanda yang diguna Boy Iman diterima menerusi sebuah pertubuhan dikenali sebagai Majlis Jemaah Cochrane (MJC). Datuk Abdul Halim Ali selaku Presiden Pertubuhan Permuafakatan Majlis Ayahanda Malaysia (PERMAS) menganggap tindakan Boy Iman itu memalukan.

Bagaimanapun, Abdul Halim berkata, tindakan (penipuan) pelakon itu bersifat peribadi dan bukanlah mencerminkan sifat individu berstatus ayahanda secara keseluruhannya.

sumber : Harian Metro / OhBulan

BERITA TERDAHULU , disiarkan pada : Selasa, 3 Oktober 2017 

Boy Iman kena tahan


POLIS menahan Pengarah Urusan DBI Properties Datuk Nuruliman A Rahman atau dikenali Boy Iman bersama dua lagi suspek utama di Ampang dan Setapak bagi membantu siasatan berhubung penipuan jualan rumah membabitkan nilai RM6.2 juta, semalam.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Sri Acryl Sani Abdullah Sani berkata, pihaknya menerima 188 laporan polis berkaitan penipuan jualan rumah yang dilakukan Syarikat DBI Properties dan Syarikat Juta Kelulut Global Resources.

“Berdasarkan siasatan yang dijalankan, didapati syarikat ini menawarkan rumah kepada pembeli dengan harga yang jauh lebih murah daripada pasaran iaitu sekitar RM60,000 untuk sebuah rumah banglo berkeluasan 1,650 kaki persegi.

“Bagaimanapun, selepas bayaran dilunaskan pembinaan rumah berkenaan tidak dijalankan,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Acryl Sani berkata, susulan daripada itu lelaki berusia 37 tahun itu ditahan di Balai Polis Bukit Indah, Ampang semalam.

“Turut ditahan dua pemilik syarikat Juta Kelulut Global Resources masing-masing berusia 29 dan 45 tahun yang juga suspek utama kes ini.

“Hasil pemeriksaan yang dibuat di pejabat suspek di Wisma DBI, Ampang polis merampas Nissan Fairlady dan BMW E92, tiga telefon pintar, sijil doktor falsafah dari Samaritan Mission International University dan pelbagai dokumen syarikat DBI Properties,”katanya.

Katanya, berdasarkan penelitian yang dilakukan polis didapati sindiket penipuan semakin bijak memanipulasi kehendak dan keperluan masyarakat untuk mewujudkan pelbagai skim penipuan serta pelaburan bagi menarik perhatian mangsa.

“Ini dapat dilihat melalui kewujudan pelbagai skim berasaskan perniagaan, emas, perumahan dan seumpamanya.

“Masyarakat diingatkan untuk sentiasa berwaspada dan tidak terpedaya dengan skim atau tawaran luar biasa yang dibuat oleh mana-mana orang atau syarikat,” katanya.

Menurut Acryl Sani, semua suspek kini ditahan reman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Sumber:hmetro

Leave a Reply

Loading…

Komen

Komen

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Biar Betul Ni ? Ada Cubaan Singkir Presiden FAM, kata TMJ

Bersanding Tema ‘Back To School’ Dari Pengantin Sampai la Kepada Semua Family Pakai Baju Sekolah, Memang Sporting Giler!