in

Al-Fatihah, Perginya Seorang Tokoh Wanita Yang Menjadi Idola Kaum Hawa Datuk Maznah Hamid “Iron Lady”

KUALA LUMPUR: Rabu, 6 petang, Malaysia kehilangan seorang tokoh wanita yang menjadi idola ramai kaum hawa tidak kira usia.

Dikenali sebagai Iron Lady, Datuk Dr Maznah Hamid, 62, menghembus nafas terakhir di Institut Jantung Negara (IJN) selepas dilaporkan mengalami komplikasi injap di bahagian jantung yang mengeras akibat kalsium yang berlebihan.

Pengerusi Eksekutif Kumpulan Securiforce Sdn Bhd itu dilahirkan pada 18 April 1955 di Ayer Hitam Kedah.

Dr Maznah ketika hayatnya gigih membuktikan peranan seorang wanita dalam dunia perniagaan dengan berusaha memajukan Securiforce yang tidak dikenali langsung 30 tahun dahulu supaya menjadi sebuah syarikat kawalan keselamatan yang terbesar di Malaysia dan berjaya menyaingi lebih 400 buah syarikat lain seumpamanya.

Sehingga kini, syarikat tersebut yang mempunyai 65 buah cawangan dengan lebih 6,000 kakitangan.

Kejayaan Dr Maznah membanggakan ramai kaum hawa tidak kira apa bangsa sekalipun. Apatah lagi Syarikat Securiforce yang dikepalainya berjaya mereka cipta dan menghasilkan van kalis peluru.

Ditangan wanita besi ini juga, Securiforce melebar luaskan perniagaan bukan terhad kepada static guard semata-mata tetapi turut merangkumi logistik, cash-in-transit, pengurusan tunai, high-tech cargo management, perkhidmatan armoured trucking, dan pelbagai perkhidmatan yang lain. Securiforce memberikan pakej keselamatan yang lengkap dan total, mempelopori konsep total security.

Hasil daripada kegigihan beliau dan ‘team’nya menerajui syarikat, kini Securiforce mempunyai beberapa buah anak syarikat yang sedang berkembang maju. Antaranya ialah Danau Lumayan, pemaju hartanah di Bandar Tun Razak yang membina pangsapuri /kondominium mewah, ‘penthouse’ yang eksklusif dan lot-lot kompleks perniagaan.

Lebih membanggakan, Allahyarham membangukan perniagaan tanpa sebarang bantuan kewangan daripada bank. Kejayaan ini, amat dikagumi oleh pelbagai pihak dan segala lapisan masyarakat.

Kini, tiada lagi sosok yang dikenali Iron Lady dan membanggakan ramai kaum wanita.

Al-Fatihah.

Sumber : Astroawani
——————————————————————————————————————————-

Kenapa beliau digelar sebagai “The Iron Lady”, baca Latarbelakang Profil Datuk Wira Dr. Maznah Hamid dan korang akan dapat jawapannya.

The Iron Lady Dengan Sentuhan Emas
Datuk Wira Dr. Maznah Hamid adalah Pengerusi Eksekutif Kumpulan Securiforce . Beliau menubuhkan dan memimpin Securiforce dari satu entiti yang tidak diketahui 35 tahun yang lalu, untuk menjadi penyedia Keselamatan terbesar di Malaysia, berjaya meningkatkan lebih dari seratus syarikat persaingan lain yang serupa.

Beliau memulakan perniagaannya dengan hanya RM5000 dari tabungannya berbanding syarikat lain yang serupa yang bermula dengan modal antara RM500,000 hingga RM1 juta. Beliau kini mengetuai hampir 65 cawangan dengan pekerja mencapai hampir 6000, beratus-ratus senjata api dan banyak kenderaan perisai. Perkhidmatan ini tidak hanya terhad kepada pengawal statik tetapi juga meliputi logistik, cash-in-transit, pengurusan tunai, pengurusan kargo berteknologi tinggi, perkhidmatan trak berperisai, serta pelbagai perkhidmatan lain. Securiforce menyediakan pakej keselamatan lengkap dan menyeluruh, merintis konsep ‘keselamatan total’.

Hasil daripada dedikasi dan keupayaan pengurusannya, Securiforce kini telah membangun dan mempelbagaikan ke dalam banyak anak syarikat, berkembang dari kekuatan ke kekuatan.

Salah satu contohnya adalah Danau Lumayan, sebuah Syarikat Pembangunan Harta yang terletak di Bandar Tun Razak, Cheras . Danau Lumayan telah menandatangani Perjanjian Bersama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk membangunkan sebidang tanah yang terletak di Bandar Tun Razak. Danau Lumayan membina dan menjual kondominium eksklusif, penthouse, bangunan – (pejabat / lot kedai).

Securiforce Group juga telah memperluaskan perkhidmatan mereka kepada pelanggan kami dengan menawarkan Logistik Global dan Perkhidmatan Rantaian Bekalan dengan penubuhan Securiforce Logistics yang ibu pejabat di Kuala Lumpur dan mengendalikan pejabat luar negara mereka di Singapura, Thailand, Indonesia, Vietnam, China, Hong Kong, Korea, Turki. Syarikat itu juga telah mendaftarkan pejabat perwakilannya di Filipina, Jerman dan United Kingdom. Datuk Dr. Maznah juga mempunyai visi untuk mengadakan kerjasama dengan beberapa rakan kongsi yang berpotensi di Timur Tengah, Eropah dan Amerika Syarikat untuk meningkatkan perkhidmatan logistik kami di negara masing-masing.

Bahagian yang paling luar biasa dan menarik dalam kisah kejayaan Datuk Wira Dr. Maznah Hamid ialah semua syarikatnya ditubuhkan dan berkembang dengan pesat tanpa sebarang bantuan dari institusi perbankan . Ini telah menimbulkan kekaguman dan rasa hormatnya daripada rakan sebaya serta pesaingnya. Falsafah kejayaan dan pencapaiannya dapat dilihat dengan kepercayaannya bahawa “modal utama dalam perniagaan adalah diri sendiri” .

Dia membawa prinsip “kita harus menghasilkan beban kerja lebih daripada apa yang kita bayar, seperti pada akhirnya, kita akan dihargai lebih daripada apa yang telah kita lakukan” . Prinsip ini telah membawa kepada kejayaan besar dalam kerjaya perniagaannya.

Untuk kepimpinan beliau yang cemerlang dan keusahawanan yang cemerlang, beliau telah dijemput untuk memperkenalkan program motivasi di TV3 pada tahun 1990, di mana beliau telah dijadikan Penasihat Motivasi dan Penasihat Kejayaan di kedua-dua RTM dan TV3 . Oleh itu, kita sering mendengar suara akrabnya di radio, dan melihat penampilannya di televisyen.

Beliau juga seorang Penasihat Motivasi Pembangunan Manusia, Pembangunan Perniagaan dan Penasihat Kejayaan di beberapa institut pengajian tinggi . Ketahanannya, ‘rasa berselera’, ‘kekekalan’ dan ‘daya mampan’ menjadi asetnya yang paling berharga. Dia terus berusaha untuk menanamkan kekuatan tersebut menerusi seminar “ZERO TO HERO” beliau dan “MENGENAI SPIRIT KEANGGOTAAN / INTRAPRENEURSHIP” . Melalui seminar ini, beliau berharap dapat membangkitkan semangat keusahawanan dalam setiap individu.

Beliau juga telah menerbitkan sebuah buku bertajuk “MOTIVASI MEMBURU KEJAYAAN” (3K – Kejayaan, Kebahagiaan dan Kekayaan) dalam Bahasa Melayu / Mandarin, Siri 3K Mini dan Album Motivasi 3K berdasarkan prinsip, amalan dan pengalaman beliau, dalam usaha untuk berusaha cemerlang , keputusan yang kuat. Versi Bahasa Inggeris untuk buku 3K akan diterbitkan tidak lama lagi.

Serta menjadi tokoh awam yang cemerlang, dia juga seorang isteri dan ibu kepada lima orang anak. Datuk Wira Dr. Maznah adalah seorang wanita yang dinamik, dengan ciri-ciri yang teguh menjadi mantap, bersedia menghadapi risiko dan menerima cabaran. Beliau adalah model peranan negara, dikagumi dan dihormati sebagai usahawan yang berjaya, serta simbol kuasa perempuan.

Al-Fatihah, sama-sama kitakan doakan semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.

Sumber : Securiforce.com

Leave a Reply

Loading…

Komen

Komen

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

7 Alasan Kenapa Perempuan Suka Lelaki Berjambang, No. 3 Tu Yang Meletop

Biar Betul Ni ? Ada Cubaan Singkir Presiden FAM, kata TMJ