in

Pelajari Adab Berjabat Tangan di Korea Selatan

Pada tahun 2013, pernah terjadi satu kekecohan apabila Bill Gates, pemilik Microsoft dan juga merupakan orang ketiga terkaya di dunia bertemu dengan Presiden Korea Selatan Park Geun-hye. Orang ramai mendapati beliau telah berkelakuan tidak sopan terhadap Presiden Park Geun-hye. Dia akhbar-akhbar dan media sosial banyak analisis dan kritik yang dikeluarkan oleh masyarakat Korea Selatan. Itu pentingnya untuk pelajari adab berjabat tangan di Korea Selatan.

bill-gates_2543507c

Apa yang telah Bill Gates lakukan sehingga menyebabkan orang ramai kecewa?

Sebenarnya apa yang Bill Gates lakukan hanyalah ketika berjabat tangan dengan President Park, beliau berjabat tangan menggunakan sebelah tangan sahaja sambil meletakkan tangan yang lagi satu di dalam poket. Ya, ini sahaja yang dilakukan oleh Bill Gates yang menyebabkan kemarahan orang ramai.

gateskorea

Di Korea Selatan, anda tidak boleh sesuka hati berjabat tangan. Ada cara yang betul dan salah. Ia mempunyai kaitan dengan status. Berjabat tangan dengan sebelah tangan sahaja adalah secara umumnya kasual, dan dalam keadaan tertentu(seperti perjumpaan formal), ia menunjukkan bahawa kita dominan atau berstatus lebih tinggi. Jika anda berjabat tangan dengan kawan atau seseorang yang berumur lebih muda, anda bebas untuk menggunakan satu tangan.

Tetapi jika anda bertemu seseorang yang lebih tua atau seseorang dalam kedudukan yang berkuasa, anda sebaiknya menggunakan kedua-dua belah tangan. (Sebaliknya, orang yang lebih berumur dan berkedudukan tinggi itu bebas berjabat tangan dengan sebelah tangan sahaja.)

img_0178

Jadi jika anda perlu berjabat tangan dengan bos, pensyarah, orang kenamaan dan lain-lain yang berasal dari Korea, anda perlu lebih berhati-hati dengan menggunakan kedua-dua belah tangan suapaya tidak menyinggung perasaan mereka. Menundukkan kepala sedikit lebih baik, kemudian sentiasa melihat ke dalam mata.

Walaupun begitu, perkara ini sebenarnya bukan sahaja sesuai di amalkan di Korea, tetapi elok juga diamalkan di mana-mana sahaja. Kerana walau di mana kita berada, akhlak yang baik itu penting. Lagi-lagi dah nak raya ni kan? Eloklah berjabat tangan dengan cara paling sopan. Tambahan pula kebiasaanya berjabat tangan semasa raya ni berisi duit raya, kena lah lebih sopan kan?

KP-menyampaikan-duit-Raya-kpd-anak2-staff-ILIM-2-550x320

Source link

Leave a Reply

Loading…

Komen

Komen

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Jeollabuk-Do (전라북도) Bandar Yang Menarik Untuk Diterokai di Korea Selatan

3 Cara Mudah Untuk Mendapatkan Kulit Cantik dan Gebu Dengan Buah Tomato